Filtreler
Filtre :
Sıralama seçin
Toplam 14 ürün görüntüleniyor.
Filtrele

YAĞLI BOYA

Ressamların, tasarımcıların, grafikerlerin ve birçok sanatçının resim, ahşap, kumaş ve porselen boyamalarında kullandığı parlak görünümlü boyaya yağlı boya denir. Yağlı boyanın içerisinde hem tutkal görevi gören hem de boyaya bağlayıcılık katan bitkisel özler bulunmaktadır. Bu özler boyanın doğal olmasını sağlamaktadır. Doğa dostu oluşu birçok kişi tarafından tercih edilmesine sebep olmaktadır.

Yağlı boyanın ilk kullanımları resim sanatında olsa dahi zaman içerisinde çeşitlilik göstermiş ve tekstil ile ahşap alanlarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Yağlı boyanın yagınlaşması tamamen sağladığı fayda ile ilgilidir. Ayrıca zaman içerisindeki gelişimi ile birlikte su bazlı yağlı boyalar da üretilmiş ve yaygınlık kazanmıştır. Birçok boya türü tiner ile seyreltilirken su bazlı yağlı boya tiner yerine su ile seyreltilebilmektedir.

Yağlı boyaların kuruma hızı, akrilik boyalara göre daha yavaştır. Ancak su bazlı akrilik boyalar daha hızlı kurumaktadır. Yağlı boyanın içerisinde bulunan yağ tamamen doğal niteliktedir. Bu yağlar aspir, haşhaş, keten tohumu ve ceviz özü yağıdır. Kullanılan bu yağların boyaya en önemli katkıları parlaklık, dirençlilik ve tutuculuktur. Ayrıca yağlı boyalar sararmaya, çatlamaya ve solmaya karşı dayanıklılık göstermektedir.

Yağlı boyalarda istediğiniz görünümü elde edemediğinizde şaşırmayınız ! Çünkü yağlı boyalar geç kuruduğu için ıslak iken rengi farklı kuruduktan sonra rengi farklı olabilmektedir. Bu durum yağlı boyanın kalitesiz oluşuyla ilgili değil; yağlı boyanın bitki özleri ve yağlarla bütünleşmiş halinin bir sonucudur.

Yağlı Boya Markaları Nelerdir?

Yağlı boya markaları çok çeşitlidir. Bu çeşitlilik yağlı boyaların farklı boyutlarda, renklerde, kalitelerde ve gramlarda üretilmesine de sebep olmuştur. Yağlı boya markalarını bu farklılıklar temelinde ele almak gerekmektedir. Böylelikle yağlı boya fiyatları arasındaki farkın da nedeni anlaşılmış olunur.

Yağlı boya markalarından öne çıkanları şunlardır; Pebeo yağlı boya, S.T.Petersburg yağlı boya, Talens yağlı boya, Van Gogh yağlı boya, Williamsburg yağlı boya, Winsor&Newton yağlı boya, Daler Rowney yağlı boya, Daniel Smith yağlı boya, Golden Williamsburg yağlı boya ve Old Holland yağlı boya...

En İyi Yağlı Boya Markaları Nelerdir?

En iyi yağlı boya markaları söz konusu olduğunda kuşkusuz Pebeo yağlı boya ilk akla gelenlerden biridir. Birçok profesyonel ressam ise tercihini Daniel Smith yağlı boyalarından yana kullanır. Bütün bunların yanında herkes tarafından sıklıkla kullanılan ve en iyi yağlı boya markalarından biri olan S.T.Petersburg yağlı boyalar da öne çıkmaktadır.

Setler bazında düşünüldüğünde ise en iyi yağlı boya markaları Williamsburg yağlı boya seti ve Old Holland yağlı boya seti birçok sanatseverin gözdesi konumundadır.

Yağlı Boya Çalışmaları Nasıldır?

Yağlı boya çalışmaları doğal görünümü ve gerçek algısıyla resimde farklı bir iz bırakmaktadır. Yağlı boya tablolar ile evlerin iç dizaynını ve havasını değiştiren eşsiz eserler ortaya çıkmaktadır. Yağlı boya çalışmaları tuval ve yağlı boya kağıtlarının dışında ahşap, seramik, porselen, kumaş ve bazı taş yapılara uygulanabilmektedir. Dolayısıyla yağlı boya çalışması denildiğinde akla ilk önce yağlı boya tablolar gelse dahi çalışmanın boyutu oldukça geniş ölçektedir.

Yine yağlı boya çalışmaları tam anlamıyla kurumuş gibi görünse de üzerinde sürekli bir nemlilik durumu vardır. Bunun esas sebebi yağlı boyaların kolay kolay kurumuyor olmasıdır. Nitekim içerisinde bulunan yağlar bu nemlilik durumunu zorunlu kılmaktadır.

Yağlı boya çalışmalarına baktığımızda  portre, nesne, manzara ya da geometrik çalışmalar olabilmektedir. Ancak yağlı boya ile yapılması tercih edilenler daha çok manzara ve portre yağlı boya çalışmalarıdır.

Yağlı Boya Malzemeleri Nelerdir?

Yağlı boya malzemeleri toplamda 10 başlıkta ele alınmaktadır. Bunlar;

Yağlı Boya:

Yağlı boya daha ilkel yöntemlerle belirli yağların çeşitli kimyasal boya tozlarıyla karıştırılmasıyla da elde edilebileceği gibi hazır biçimde de satın alınabilir. Yağlı boyaların farklı marka, model, renk, kalite ve boyutlarda satışa sunulduğu bilinmektedir.

Yağlı Boya Verniği:

Yağlı boya vernikleri, resmin daha parlak görünmesini sağlar. Öte yandan vernikler dış etkenlere karşı yağlı boya resimleri korumakta ve ani hava değişimlerine karşı daha dirençli hale getirmektedirler. 

Yağlı Boya Fırçası:

Yağlı boya fırçaları, yağlı boya kadar önem teşkil etmektedir. Fırçalar kendi içerisinde kalınlık, incelik, yoğunluk ve seyreklik olarak farklı çeşitlerde bulunmaktadır. Fırçalar tuvale yağlı boyayı uygulamak için kullanılabileceği gibi yağlı boya karışımlarının sağlanması ve palet üzerinde de kullanılmasını sağlamaktadır.

Yağlı boya fırçaları numaralandırma yöntemi ile birbirinden ayrılmaktadır. Yağlı boya fırçaları daha çok sert kıldan ve yoğun fırçalar ile yumuşak kıldan seyrek fırçalar şeklindedir. 

Tuval:

Yağlı boya resimler için kullanılan yüzeye tuval adı verilir. Tuval daha çok bezden yapılmaktadır. Ancak bez dışında farklı malzemelerden oluşan yüzeyler de bulunmaktadır. 

Tuvaller astar boya ile kaplanarak daha az boya emilimi olması sağlanır.

Yağlı Boya Kağıdı:

Yağlı boya kağıtları da tuval gibi yağlı boyaya uygun yüzeylerdir. Yağlı boya kağıtları önemli ölçüde taslak çalışmaları için kullanılmaktadır. Yağlı boya ile uyumlu olduğu için yağlı boya emilimi belirli düzeydedir.

Palet:

Yağlı boyaların üzerinde sıralandığı plastik ya da ahşap bir levhaya palet denir. Paletlerin farklı biçim ve şekilleri bulunmakla birlikte daha çok elips şeklindedir. Paletler elde kullanmaya uygun destekleyici malzemelerdir. Yağlı boya uygulaması bittikten sonra paletler mutlaka ılık suyla temizlenmelidir.  

Gode Palet:

Gode paleti genel olarak iki çukura sahip olup yağlı boya, guaj boya ve sıvı akriliklerde kullanılan palettir. Gode paletler daha çok metal malzemelerden yapılmaktadır.

Yağlı Boya Sehpası:

Yağlı boya sehpası olarak öne çıkan malzeme tuvalin korunması için en gerekli malzemedir. Çünkü yağlı boya yapılırken tuvalin yere değmesi, farklı nesnelerle sürtüşmesi tuvaldeki yağlı boyayı bozacaktır.

Yağlı boya sehpalar iki çeşittir. Bunlardan birincisi atölye sehpaları; diğeri ise kır sehpasıdır. Atölye sehpaları daha çok kapalı ortamlarda yapılan yağlı boya çalışmaları için uygun iken; kır sehpaları ise açık alanda yapılan yağlı boya resimler için kullanılır.

Spatula:

Spatula bir temizleme aracıdır. Sapı ahşap ya da plastikten olan spatulalar daha çok çelikten üretilir. Spatulalar temizleme işlevinin yanında yağlı boyanın karıştırılması esnasında da sıklıkla kullanılır.

Yağlı Boya Çantası:

Yağlı boya çantası, yağlı boya malzemelerinin düzenli bir şekilde konulduğu çantadır. Yağlı boya çantaları farklı boyutlarda bulunmakla birlikte içerisinde çeşitli bölmeler de bulunmaktadır.

Yağlı Boya Renkleri Nelerdir?

Yağlı boya renkleri çok çeşitlidir. Temel olarak beyaz, sarı, mavi, kırmızı ve yeşil renklerinden bahsedeceğiz. 

Mavi:

Mavi renginin çok çeşitli bir renk olduğu bilinmelidir. Yeşile benzeyen mavi rengi cerulean blue olarak bilinirken; mavi rengin koyusu ise cobalt blue olarak bilinir.  Ressamların sıklıkla başvurduğu mavi rengi ise gökyüzü rengi de diyebileceğimiz deniz mavisi rengidir. Bu renk ultramarine blue olarak bilinir.

Sarı:

Sarı renk ve tonları genel olarak opaktır. Cadmium yellow, cadmium yellow medium ve cadmium yellow deep gibi tonları bulunmaktadır. Sarı rengi görünümündeki canlılık değeri ile akla gelir. Dolayısıyla birçok ressam tarafından sıklıkla kullanılır.

Beyaz:

Akrilik boya renklerinden belki de en önemli olanı beyazdır. Çünkü beyaz akrilik boya hem karışımlarda kullanılmakta hem de ana renklerden en temeli olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Beyaz renginde Çinko, Kurşun ve Titanyum beyazları öne çıkmaktadır. Yine renklerin tonu ile ilgili olarak opak, yarı opak ve transparan özellikleri bulunmaktadır.

Yeşil:

Yeşil rengi de yağlı boya renklerinden en önemlileri arasındadır. Farklı tonları sayesinde hem manzara hem de portre çalışmalarında rahatlıkla kullanılabilir. Koyu renginin yanı sıra açık tonları da tercih edilmektedir. Permanent green, permanent green light ve prussian green gibi çeşitleri en çok kullanılanlar arasındadır.

Kırmızı:

Kırmızı daima asaleti ve cinsel duyguları temsil etmiştir. Yağlı boya renklerinden biri olan kırmızı farklı ton seçenekleriyle her resme uygulanabilmektedir. Kimi kırmızı renkler turuncuya benzerken; kimi kırmızı renkler de kahverengine yakındır.

Yağlı Boya Teknikleri Nelerdir?

Yağlı boyaların yavaş kurumaktadır. Bu nedenle yapılan çalışmalarda kurumasını beklemek ve üzerinde tekrar çalışma yapabilmek için yağlı boya çalışmanızın kurumuş olması gerekmektedir.

Öte yandan yağlı boya çalışmaları yaptığınız alanın iyi bir şekilde havalandırılmış olması gerekir. Çünkü yağlı boyalar akrilik boyalar gibi hafif değildir. Yoğun kokusu rahatsız edici olabilmektedir.

Yağlı boyaların engel olamadığı bir şey varsa o da kuşkusuz sararma konusudur. Bu nedenle daha çok su bazlı yağlı boya tercih edilmektedir.

Yine yağlı boya kullanımında önemli bir nokta da yağlı boya fırçasıdır. Yağlı boya fırçası çalışmanızı mükemmel bir pozisyona da sokabilir; çok kötü bir duruma da.

Kıl fırça kullanılması tavsiye edilir. 

Pebeo Yağlı Boya Nedir?

Pebeo yağlı boya markası en çok kullanılan yağlı boyadır. Farklı boyut, renk ve biçimlerde bulunan Pebeo yağlı boya hem profesyoneller için hem de amatörce resim yapanlar için etkili bir boyadır.

Genel olarak 37 ML ve 200 ML’lik tüplerde bulunan pebeo yağlı boyaları ekonomik açıdan da her bütçeye uygundur. Zengin renk yelpazesiyle en güzel yağlı boya çalışmaları ortaya çıkarabilirsiniz.

Yağlı Boya Nerelerde Kullanılır?

Yağlı boyalar akrilik boyalara göre daha sınırlı bir alanda kullanılmaktadır. Çünkü yağlı boyalar oldukça yavaş kurumaktadır. Kuruma hızının düşüklüğü çoğu zaman tercih değişikliğine neden olabilmektedir. 

Yağlı boyaların kokuları oldukça ağır olduğundan dolayı iç mekanlarda daha az kullanılmaktadır. Ancak bunların dışında yağlı boya kullanımı ahşap ve metaller üzerinde de kullanılmaktadır.

Yağlı Boyanın Avantajları Nelerdir?

Yağlı boya karışımları oldukça pürüzsüzdür. Bu nedenle yeni renklerin oluşumuna açık bir boya türüdür. Yağlı boyaların yavaş kuruyor olmaları renk tonlarında zaman içerisinde değişimlere neden olur. Bu durum da görselliğin sürekli olarak değiştiği eşsiz çalışmalar ortaya çıkarmaktadır.

Yağlı boyaların geç kuruma özellikleri boyaya verdikleri akışkanlığın yoğunluğu resimlerde gerekli gölgelendirmelerin kolaylıkla yapılmasını sağlar. Öte yandan yağlı boyalar en çok yapılan portre ve manzara çalışmalarında oldukça önemlidir. 

Yağlı boyaların en önemli avantajlarından biri de çalışma süresinin geniş bir zaman dilimine yayılmasıdır. Çünkü yağlı boyalar geç kurur. Bu da sizin bugün yaptığınız çalışmayı ertesi gün de devam edebileceğiniz anlama gelir.