Filtreler
Filtre :
Sıralama seçin
Toplam 27 ürün görüntüleniyor.
Filtrele

Akrilik Boya Nedir?

Akrilik boya temel anlamda su bazlı bir boya türüdür. Genel olarak hobi amaçlı kullanılmakla birlikte resimde profesyonelleşmiş ressamlar tarafından da kullanılmaktadır. Esas olarak akrilik boyanın hammaddesi elyaftır

Akrilik boya, genel görünüm ve yapısı itibariyle yağlı boya ile benzerlik göstermektedir. Ancak, akrilik boya, bir yağlı boya çeşidi değildir. Daha önceden de belirttiğimiz üzere, akrilik boya su bazlıdır. Su bazlı olması içindeki kimyasallarla doğrudan ilişkilidir. İçerisindeki maddeler akrilik boyayı, yağlı boyaya oranla daha kaliteli ve dayanıklı hale getirmektedir.

Akrilik boya, daha çok tuval üzerine yapılan resimlerde kullanılmaktadır. Yağlı boya kullanımlarında tuval üzerinde çatlamalar oluşabilirken; akrilik boya kullanımlarında çatlama söz konusu değildir. Dolayısıyla birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Öte yandan,akrilik boya diğer boya türlerine nazaran kokusuzdur.Koku salınımının düşük olmasının yanında uygulandığı zeminde oldukça hızlı bir şekilde kurumaktadır. 

Akrilik Boya Fiyatları

Akrilik boya fiyatları, akrilik boyanın markası ve boyutuna göre farklılık gösterebilmektedir. Akrilik boyalar markaları çok çeşitli olduğundan dolayı fiyatlar da çeşitlilik gösterir. Ayrıca akrilik boya setleri de fiyatların farklılaşmasında etkilidir. 

Genel olarak akrilik boya fiyatları 10 TL ile 1500 TL arasındadır. Ancak ortalama akrilik boya fiyatları göz önünde bulundurulduğunda fiyatların genel seyri 50 TL le 300 TL arasında görülmektedir. 

Fiyatların belirleyicisi hem markalar, hem boyutlar hem de ithal olup olmadığıdır. Bundan dolayı akrilik boya fiyatları tek bir faktör üzerinden şekillenmez. 

Cadence marka akrilik boya en çok talep gören akrilik boya olarak öne çıkmaktadır. Artsanatsal olarak verdiğimiz hizmette akrilik boya çeşitlerini bütçenize uygun fiyat aralığını seçerek elde edebilirsiniz.

Akrilik Boyalar Nerelerde Kullanılır?

Akrilik boya, ülkemizde birçok çevre tarafından sıklıkla kullanılan bir boya türüdür. Kullanım alanı açısından zengin bir yelpazeye sahip olan akrilik boya, tekstil sektöründen inşaat sektörüne kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Bu alanların dışında en çok da resim alanında kullanılmaktadır. 

Ressamların tuval üzerine çizdiği resimleri boyamada akrilik boya kullanımı yaygınlık göstermektedir. Ahşap boyamada da akrilik boya kullanımının önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ayrıca, akrilik boya bir hobi boyası olarak da kabul görmektedir. Bundan dolayı el emeği ile üretilen biblolar, ürünler ve baskıların boyamasında da kullanılmaktadır. 

Akrilik boyanın hızlıca kuruduğunu ve uygulanmasının pratik olduğunu söylemiştik. Genel olarak, resim, ahşap, kağıt, tekstil,kumaş, seramik, cam, metal ve iç dekorasyon malzemesi olarak ev, ofis ve mağaza duvarlarında da kullanılabilmektedir. 

Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Akrilik boyalar su ile inceltilerek kullanıma hazır hale gelebilirler. Farklı renklerin beyaz renge katılıp ve su ile inceltme yöntemi kullanılarak istenilen renk tonu yakalanabilir.

Akrilik boyalar farklı çeşitlerde satışa sunulmaktadır. Cam tüpler, metal tüpler ve şişelerde akrilik boyalar satılmaktadır.Akrilik boyanın neyin içinde olduğu çok da önemli değildir. Esas olan, hangi amaç için hangi yüzeye uygulanacağıdır.

Akrilik boya kullanımında yardımcı araç ve gereçler de önemli yer tutmaktadır. İlk etapta bütün araç ve gereçlere sahip olmayabilirsiniz. Bir zorunluluk olarak su dışında inceltici ve seyreltici yardımcı maddeler ilk başlayanlar için yeterlidir. 

Akrilik boyalar ile incelticiniz varsa akrilik fırçanızı hazırlamanız gerekmektedir. Akrilik fırça akrilik boya kadar önemlidir. Unutmayın boyanız kaliteli olmalı, akrilik fırçanız daha kaliteli olmalıdır. Doğru dokunuşlarla akrilik boyanızı istenilen yüzeye uygulayabilirsiniz.    

Akrilik Boya Kullanmanın Avantajları Nelerdir ?

Akrilik boya kullanımının birçok avantajı bulunmaktadır. Her şeyden önce akrilik boya koku yapmaz ve hızlıca kurur. Kuruduktan sonra sudan hiçbir biçimde etkilenip bozulmalara uğramaz. Bu nedenle de hem dayanıklıdır hem de hijyenik. Öte yandan diğer boya türleri ile karşılaştırıldığında ekonomiktir. 

Akrilik boya uygulandığı zeminde herhangi bir sebeple kirlendiğinde su ile temizlenme özelliğine sahiptir. Akrilik boyanın bir başka avantajı ise yağlı boya gibi kullanılabilmesidir. Ayrıca akrilik boyalar fırça ile uygulanabildiği gibi doğrudan şişe veya metal tüple de uygulanabilir.

Akrilik boyaların yine önemli avantajlarından birisi de sprey olarak da kullanılabilmesidir. Her boyanın uygulanabildiği bir zemin bulunmaktadır. Ancak akrilik boyalar hemen hemen her zemine uygulanabilir. Tuvalden kağıda; ahşaptan metale kadar birçok zeminde uygulanabilir. 

Akrilik Boya Markaları Nelerdir ?

Akrilik boyanın yaygınlaşmasıyla birlikte kullanım alanı da genişlemiştir. Bu temelde birçok akrilik boya üretici firmaları da ortaya çıkmıştır. Akrilik boya markalarına baktığımızda en çok tercih edilenleri sizler için sıraladık.

Akrilik boya markaları By Artist, Louvre, Old Holland, Pebeo, S.T. Petersburg, Vallejo, Vincent, Winsor & Newton, Creall, Daler Rowney, Golden, Lascaux, Liquitex, Rich ve Cadence olarak öne çıkmaktadır.

Akrilik Boya Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Akrilik boya uygulandığı zeminde hızlı bir kuruma süresine sahiptir. Eğer kuruma süresi arttırılmak istenirse jel geciktirici kullanılmalıdır. Tam anlamıyla kurumanın gerçekleşmediği durumlarda akrilik boya bir sünger veya bez yardımıyla suyla silinebilir. Diğer bir durumda, temizlenmesi gereken alandaki akrilik boya kurumuş ise zımpara yardımıyla hafif dokunuşlarla boyamaya hazır hale getirilebilir. 

Akrilik boya uygulaması sonrası bir kısmın tozlu ya da lekeli kalması durumunda ise yine ıslak bir bezle temizlenebilir. Su yardımıyla temizlediğiniz alanlarda suyun kurumamaış olan akrilik boyaya temas etmesinin önüne geçin. 

Akrilik boyanın uygulandığı zemin temizlemenin şeklini de belirlemektedir. Eğer bir tuval üzerine uyguladığınız akrilik boyayı temizlemek isterseniz aseton ya da toluen gibi çözücüler kullanabilirsiniz. Fakat, bunun kalıcı bir çözüm sağlamayabileceği ihtimalini de gözardı etmeyiniz. Dolayısıyla tuvalde çeşitli izler bırakabilir. 

Kimi durumlarda da palet bıçağını kullanabilir ve fazlaca nemli olan bölgelerde başarı elde edebilirsiniz.